PPM nedir?


Ppm, (İng.: Parts per million) milyonda bir birime verilen isimdir. Herhangi bir karışımda toplam madde miktarının milyonda 1 birimlik maddesine 1 ppm denir. Derişim birimi olarak kullanılır. Her üç harfi de küçük olarak "ppm" şeklinde yazılır. Herhangi bir şeyin milyonda birini de ifade edebilir. Çok düşük değerleri ifade etmek için kullanılır.

Yani ppm dediğimiz ölçü birimi, bizim kolloidal gümüş için kullandığımız şekilde saf su içindeki gümüş miktarını gösterir. Ppm ölçmek için piyasada TDS (total dissolved solids) cihazları satılmaktadır. Ancak bu cihazlarla ppm ölçmeniz mümkün değildir. Ppm değerinin ölçülebilmesi için laboratuvarda bazı kimyasallarla özel cihazların kullanıldığı 3 saat süren bir analiz gerekir.

Kısacası gümüş suyunun içine basit bir TDS ölçer sokarak ppm değerini bulamazsınız. Örneğin 40 ppm gümüş suyunun içine TDS cihazını sokarsanız muhtemelen 7 ppm gibi bir şey görürsünüz. Ancak 40 ppm kolloidal gümüş hemen yapıldıktan sonra ölçerseniz de bu sefer 30 gibi bir rakam görmeniz muhtemeldir. Hatta bazen bu rakam farklı TDS aletlerinde 45 ya da 25 olarak da görülebir.

Bu sebeple satın almış olduğunuz kolloidal gümüşün ppm değerini elinizdeki basit bir TDS aletiyle ölçtüğünüzde karşınıza çıkacak sonuç sizi şaşırtmasın.

Merak edenler için işin aslını açıklamak isterim;

Öncelikle şu TDS cihazlarıyla suyun içerisindeki gümüş miktarını ölçmenizin mümkün olmadığını belirtmek isterim. TDS cihazları iletkenlik ölçer. TDS’nin açılımı Toplam Değerler Sonucudur. Suyumuzda bulunan yoğunluğu bize rakamsal olarak verir. Suda bulunan katı maddeleri ölçer. Su içerisin de TDS ne kadar yüksek ise o kadar çok yabancı madde vardır. TDS miktarının yüksekliği bizim dezenfeksiyon uğraşımızı artırır ve suyumuzun mat görünmesine sebep olur. Örnek verecek olursak TDS cihazı suyumuzun ateşini ölçer. Nasıl çocuklarımız hastalandığında ateşini ölçmek için cihaz koyuyorsak TDS cihazi da suyun ateşini ölçer. Yani gümüş suyunu ölçtüğünüzde sadece içindeki gümüşü değil, aynı zamanda diğer bütün zararlı zararsız partikülleri de ölçer. Siva Derm gümüş suyunda ise sadece gümüş partikülleri vardır. Kaliteli bir gümüş suyu su gibi berrak olmalıdır. Ancak 40ppm in üzerine çıkıldığında sarımsı bir renk alsa bile yine de berrak olmalıdır.

PPm ölçümü ise çok daha detaylı bir iştir. Koloidal çözeltilerdeki partikül miktarını ölçmek için tem cihazları kullanılarak özel kimyasallarla en az 3-4 saatlik bir çalışmayı gerektirir. 40ppm bir Siva Derm alıp içine tds cihazını soktuğunuzda size 5 ya da 7 ppm gibi bir rakam gösterir.
 Zaten olması gereken değer de budur. Bu gördüğünüz 7 ppm gümüş suyu değil, suyun iletkenlik derecesidir. Ancak üretimi yaptıktan hemen sonra ölçerseniz daha yüksek bir rakam görmeniz de mümkündür. Çünkü sıcakken ve partiküller aktifken suyun iletkenliği daha fazla olacaktır.
 Aynı şekilde 5 ppm Siva Derm’i ölçtüğünüzde de 5 ila 7 gibi bir rakam çıkacaktır.

Size farklı bir örnek vereyim;

 Bu fotoğrafta görmüş olduğunuz kalitesiz bir şebeke suyudur. Ama 390 ppm gibi bir şey gösteriyor. Fakat içerisinde zerre kadar gümüş yok. Peki nedir ölçütüğü? Elbette ki daha önce de belirttiğim gibi suyun iletkenliği. Bu örnekteki su kesinlikle içilmemesi gereken kalitesiz bir sudur. Çünkü içerisinde neidüü belirsiz bir sürü partikül var. Ve doğal olarakta bunlar suyun iletkenliğini arttırıyor. Şayet tds cihazıyla ölçtüğünüz gümüş suyu gerçekten 40ppm görünüyor ise asıl kullanmamanız gereken sağlıklsız gümüş suyu odur. Çünkü kaliteli bir gümüş suyu yapmak için öncelikle sıfır numara saf su kullanmanız gerekir. Su ve gümüş saf değilse eğer suyun içerisindeki farklı mineraller ve gümüşün içerisindeki farklı metaller elektroliz yolu ile çözüneceğinden ppm değeri tabii ki de yüksek çıkacaktır. Ve de sağlıksız olacaktır.

Elbette ki bizim altın sarısı gümüş suyu üretmemiz bizim için çok basit bir işlem. Yanı sıra ppm derecesini diğer merdiven altı üreticiler gibi manipüle ederek yüksek göstermemiz de çok basit bir işlem. Bu davranış belki ticari olabilir. Ancak kesinlikle ahlaki olmayacaktır. Bizler şifacıyız. Gümüş suyunu ilk defa Türkiye’ye tanıtan da biziz. Sağlık işiyle uğraşıyoruz ve insanlara sağlıklı bir terkip sunuyoruz. Siva Derm markası altında ürettiğimiz gümüş suyunun başarı istatistiklerine buradan bakıp iyice bir incelemenizi tavsiye ederim. https://iyilestirici.blogspot.com/p/gumus-suyu-istatistikleri.html

Anlamanız gereken en önemli şey şudur, gümüş suyunun ücreti içindeki gümüş miktarına göre ayarlanmıyor. Dikkat ederseniz 5ppm ile 40 ppm arasında ciddi bir fiyat farkı yok. Ppm oranı 6 kat arttı diye fiyatta 6 kat artmıyor. Ayrıca “Bunlar gümüşten çalıyor, insanların sağlığıyla oynuyor” gibi bir mantık son derece yüzeysel ve sığ bir düşünce şekli. Hiç kimse kendi bindiği dalı kesmek istemez. İşe yaramayacak bir ürün yapıp satmış olsak 6 senedir hala bu işi yapıyor olmazdık. Bu derece aptal olduğumuzu düşünenlerin kendilerini bir sorgulamalarını isterim.

Kanunlar dolayısıyla endikasyon belirtecek şekilde reklam yapmamız yasak. Dolayısıyla ürettiğimiz terkip işe yaramalı ki kulaktan kulağa yayılsın ve biz de ayakta kalabilelim. Zaten şuna dikkat edin biz sadece kolloidal gümüş üretiyoruz. Uzamanlık alanımız bu. Ve bir işi yapıp onu tam yapma peşinde olduğumuzdan bu konuda kendimizi de geliştiriyoruz. Bu gelişmelerden biri gümüş suyunu sarı renkte değil, su gibi berrak üretmeye başlamamız oldu. Fakat her konuda olduğu gibi bu konuda da Türkler 50 sene geriden geldiğinden dolayı iyisinin hangisi olduğunu anlatmada sıkıntı çektiğimiz doğrudur. Zaten aynı sıkıntıyı ilk gümüş suyu üretmeye başladığımızda da yaşamıştık. Ama zamanla insanlar bunun son derece faydalı ve yan etkisi olmayan bir terkip olduğunu öğrendi. Şimdi ise yine doğrunun ne olduğunu anlatmaya çabalıyoruz. Elbet kolay olmuyor. Fakat zamanla bunu da anlayacaklar. Çünkü bunlar teknik detaylar ve temeli olmayan insanlara bu konuları anlatmak epeyce zor oluyor. Para kazanma peşinde olanlar binlerce işe yaramaz faydasız şeyler üretip satmaktayken neden sürekli sürekli bizim firmayla uğraşılıyor? Çünkü uğraşanlar yani bu gibi karalama kampanyalarını yürütenler hiçbir kuruma bildirim yapmadan ve illegal yöntemlerle satış yapan tipler de ondan. Bakınız ben size bir atasözünü hatırlatmak isterim. “Aptal insan kişiyle, akıllı insan işiyle uğraşır” Bu işi yapmak istiyorsanız kanunların öngördüğü belgeleri alın, testlerini yaptırın ve namusuyla para kazanan insanlara çamur atmaktan vazgeçin. Çünkü konudan bihaber şifa arayan insanları da manipüle ederek asıl ahlaksızlığı yapanlar sizlersiniz.

Bu işin yolu çok basittir. Gider bir eczaneden Siva Derm alır ve gerekli kurumlara teslim eder, analizlerini yaptırırsınız. Ve ortaya çıkan sonuca göre gerekiyorsa kanuni işlemleri başlatırsınız. Artık dava mı edeceksiniz yoksa internette mi yayınlyacaksınız bilemem. Ama delil olmadan işini hakkıyla yapan namuslu insanları bu şekilde karalayamazsınız. Tekrar ediyorum TDS cihazlarıyla gümüş miktarını ölçemezsiniz. Hala anlamayan var ise dönüp yukarıya yazdıklarımı takrar okusun lütfen.

24 yorum:

  1. bide TDS cihazı ile musluk suyunu baz alarak göstermiş oldugunuz 390 ppm değerin den bahsetmişsiniz ozaman ben size sormak istiyorum hakan bey bu cihazın calışmadığını ve göstermediğini iddia ediyorsunuz madem bu TDS cihazı neden saf suda 000 ppm gösterirken gümüş ile yapılan kollodial işleminden sonra ppm değerleri artmaya başlıyor bununla ilgili bi açıklamanız varmıdır?

    YanıtlaSil
  2. TDS cihazlarının çalışmadığını söylemiyorum. Onlar üzerine düşen görevi yapıyor. Açıkca şunu söylüyorum, TDS cihazıyla suyun içindeki gümüş miktarını ÖLÇEMEZSİNİZ! Ayrıca yukarıda yaptığım açıklamayı anladığınızdan da emin değilim. Kimseyle polemiğe girmek gibi bir niyetim yok. Gerçeği öğrenmek istiyorsanız alırsınız bir Siva derm ve götürür bir üniversitede, ya da özel bir laboratuvarda analiz ettirirsiniz. 50 liraya aldığınız TDS cihazının verdiği sonuçlar üzerine tartışmak niyetinde değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özetle örneğin 40ppm mi 100ppmi en etkili

      Sil
  3. Kollodial gümüş iyonik olmadığı için mi TDS ile ölçülemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Analiz yapılacak malzemeyle ilgili değil, analizi yapacak cihazla ilgili bir sorun bu. Makalede de belirttiğim gibi, TDS (total dissolved solids) çözeltideki tüm partikülleri ölçer. Ama amaç, suyun içindeki sadece gümüş, altın, çinko, demir vs artık her ne var ise tümünü birden ölçtüğünden değeri yüksek gösterebilir, ya da su tamamen saf ise değeri düşük gösterebilir. Gerçek bir analiz için son derece ilkel bir alettir. Bunun için bir takım kimyasallar yani her ölçülecek maddeye özel hazırlanmış kitler kullanılır, ve ölçüm spektrofotometre cihazlarıyla yapılır. Sonuç olarak iyonik olsa da TDS ile ölçemezsiniz. Kullanılan cihazların fiyatları hariç, sadece bir kitin fiyatı 300 € civarındadır. Ama bir TDS cihazını 50 ila 150 tl gibi bir fiyata alabilirsiniz.

      Sil
  4. Degeri 0 (sıfır) olan bir suyü saf gümüş ile elektrolize ederek sonrasında
    Cihaz ile ölçÜm yapıldığında ortaya çıkan sonuç sudaki gümüş ün değerini ortaya koymaya yetmez mi.
    Sonuçta suda başka madde olmayacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, aslında mantıksal olarak düşündüğünüzde tam da dediğiniz gibi olması gerekir. Fakat sorun zaten suyun ve gümüşün saflığından emin olmadığımız zaman çıkacak sonucun yanıltıcı olmasıdır. Sıfır iletkenlikte saf su yapmak oldukça zor bir iş. Eczanelerde satılan sular o derece saf değil. Aynı şekilde gümüşler de.

      Ben TDS ile ölçüm yaptığımda farklı sonuçlar alıyorum, spektrometre ile aynı suyu ölçtüğümde farklı sonuçlar alıyorum. İlk zamanlarda yaptığım ölçümün doğruluğundan emin olmadığım için akredite laboratuvarlarda da ölçtürmüştüm. Nihayetinde TDS ile doğru sonuç alınamayacağının kanaatine vardım. O kadar basit bir iş olmuş olsaydı profesyoneller binlerce dolarlık cihazlarla çalışmaz daha ucuz yollarla ölçerlerdi. Yaptığım 80 ppm kolloidal gümüş bile 10 ppm civarında çıkıyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir. Ama yukarıdaki yazıda da belirttiğim gibi çeşme suyu bile TDS ile 300 ila 400 ppm civarında nasıl çıkıyor?

      Sil
    2. Bir laser ışınıyla gümüş yoğunluğuna bakabiliriz ancak elde ki imkanlarla bence. Şişenin içinden geçen ışın partiküllerin yoğunluğuna göre çok yada az görünecektir. Normalde ışın saf sudan geçerken görünmüyor.

      Sil
  5. Sayın Hakan Bey verdiğiniz bilgileri okudum.Bazı söyledikleriniz doğru olsa da vardığınız sonuç hatalı. Nerden mi biliyorum. Çünkü kimyagerim ve 6 yıldır özel bir laboratuvarda çalışıyorum. 2 yıl mineral birimi bölüm sorumluluğu yaptım. Gümüş analizi kapsamımızfa olmasa da pek çok ağır metal analizimiz vardı. Öncelikle o bahsettiğiniz kitler ve spektrofotometre gümüş ölçümünde sıhatli sonuç vermez. TDS verir mi derseniz o hiç vermez. Düzgün sonuç almak için AAS Veya ICP kullanmanız gerekir. Bu cihazlarda da tecrübeli personel olmalı yoksa yine düzgün salamazsınız. Piyasadaki pek çok kurumdan, çok güvendiğiniz devlet laboratuvarları dahil düzgün sonuç alamazsınız. Ancak TDS cihazı hatalı sonuç verse de dediğiniz gibi 40 ppm lik bir değeri 6-7 pmm göstermemeli burda bir sıkıntı var. Belki TDS cihazı arızalıdır onu bilemem. Yanlız spektrofotometreye de pek güvenmeyin.Çalışırken spektro kullanan laboratuvarlarla çok karşılaştırma yaptım. Sonuçları çok sıkıntılı. Sen kendi değerlerine nasıl güveniyorsun dersen. Referans materyal ile yaptım denemeleri.Bir de TDS sadece gümüşü ölçmez diyorsunuz. Bu doğrudur. Bu dediğiniz mantığa göre daha yüksek çıkmalı sonuçlar daha düşük değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eleştiriniz için teşekkür ederim. Son cümleye istinaden şunu söyleyebilirim; Şayet su sıfır saflıkta ise tds ile ölçüm sonucu yüksek çıkmıyor. Ama sıfır değerinde saf su elde etmek çok zor. Saf diye satılan sular da %2 civarında. O takdirde sonuç yüksek çıkar tabii.

      Sil
  6. Ayrıca taze iken 30 ppm çıkıp sonra düşmesi, solisyonun ya bozulduğunu gösterir.

    YanıtlaSil
  7. Evdeki imkanlarla saf su hazırlanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evdeki imkanlarla saf su hazırlayamazsınız. Gidin sıfır numara saf su yapan iyi bir kimya firmasından sipariş edin.

      Sil
    2. peki bize marka önerebilir misiniz?

      Sil
    3. http://hakanyildiz.info/store

      Sil
  8. Kaynatılmış ve damıtılmış su ile saf su elde edilmez mi ?

    YanıtlaSil
  9. Kaynatılmış ve damıtılmış su ile saf su elde edilmez mi ?

    YanıtlaSil
  10. Kaynatılmış ve damıtılmış su ile saf su elde edilmez mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Damıtmayla yapılıyor ama çok Ahmetli ve uzun iş evde başedilemez kardeşim, ben araştırdım ama akıl işi değil evde.

      Sil
  11. Facede gruplar var kendi gümüş suyunu üretiyor zor olmasa gerek

    YanıtlaSil
  12. Elinizdeki suyu ölçün not edin..örn:75 mg/l
    Sonra elektroliz edin gümüş çubuklarla tekrar ölçün : örn: 115 mg/l
    115-75= 35 ppm yaklaşık gümüş çözdünüz dmektir.

    YanıtlaSil